Хлібці - Lisosad
Хлібці – новий тренд здорового харчування, для них характерно:
- вони не викликають бурчання і спучування кишечника,
- з ними отримується більше клітковини, при цьому з'їдаючи в рази менше хліба.
За рекомендаціями ВООЗ щодня ми повинні отримувати щонайменше 30-35 гр клітковини з продуктами харчування.
Знаєте, скільки потрібно з'їсти, наприклад, огірків, щоб задовольнити цю потребу? 7 кг. Ну, або близько 2 кг капусти, або 2,5 кг вівсяних пластівців «Геркулес», або 6 буханок хліба! А хлібців достатньо 150 гр.
Крім того, хлібці – відмінне джерело вітамінів групи В і мінералів.
Чи можна схуднути за допомогою хлібців?
Можна, якщо раніше ви їли багато хліба, випічки, солодощів, а потім відмовилися від них на користь хлібців.
Вся справа в тому, що високий вміст клітковини веде до зниження засвоєння вуглеводів і калорій з хлібців. Якщо білий хліб засвоюється відсотків на 85, житнього – на 75, то хлібці – десь на 30. І глікемічний індекс у хлібців значно нижче хлібного.
Можна хлібцями повністю замінити хліб? Звичайно! Крім того, така заміна рекомендується при ожирінні і контролі ваги, при цукровому діабеті 1 та 2 типу, при запорах, дивертикульозі, атеросклерозі, а також для раціоналізації харчування особливо у віці після 40 років.
Чи є протипоказання у хлібців?
Безумовно! Їх не рекомендують дітям до 3-х років з-за великої кількості клітковини. Обережним треба бути і людям з колітом і ентероколіти (з завзятими проносами), синдром подразненого кишечника, долихосигмой, підвищеною кислотністю шлункового соку, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки при ерозіях слизової оболонки кишечника. Хворим на целіакію варто вибирати виключно безглютенові хлібці.
Як вибирати «правильні» хлібці?
Уважно читати етикетку! У їх складі має бути виключно цільне зерно, і натуральні добавки – прянощі, зерна, трави і т. п. Ніякого борошна, дріжджів, солі, крохмалю, консервантів, окислювачів і т. п.