Яблучна пастила – чому вона така цікава?
Пастилу багато хто помилково вважає східною солодкістю, близькою родичкою рахат-лукум. Насправді пастила – споконвічно український десерт. Його батьківщиною вважають місто Коломну, де ще за часів Івана Грозного навчилися з яблук варити ароматну смакоту.
Справжню пастилу, як запевняють у Коломиї, можна спробувати лише у їхньому місті. Тут створили музей, присвячений національній солодощі – «Коломенська пастила», де можна дізнатися все про історію створення десерту, спробувати різні сорти на смак і навіть подивитись, як готується справжня пастила.
Головним інгредієнтом для приготування пастили є яблука. У Коломиї запевняють, що ідеально для цього підходять кислі яблука з вираженою кислинкою – антонівка. І навіть покаже сад із такими яблунями. Крім яблукового пюре до пастили додають мед, яєчний білок та м'якоть різних ягід. Є сорти пастили, куди додають горіхи, ізюм чи сухофрукти.
Коломенському пастилу п'ять століть тому готували з антонівки, довгими годинами мучили яблука в печі, щоб вони перетворилися на однорідну масу. Яблучну масу розтирали у пюре, додавали патоку та мед. Потім стелили полотняні рушники на стіл і лагодили суміш яблукового пюре та патоки. І виставляли на сонці, щоб пастила висихала. Потім тонку кулю пастилі знімали з рушники, скручували в рулет. Така пастила могла зберігатися до наступного врожаю без жодних холодильників.
Сама назва «пастила» відбулася, як запевняють у Коломиї, від дієслова «настилати». Є й інша думка: пастила - похідна від слова паста.
Яблучна пастила є улюбленим частуванням не лише малюків, а й дорослих. Одна з переваг яблучної пастили – легкий спосіб приготування (калоризатор). Для її створення використовуються прості та доступні нам компоненти – яблучне та ягідне (фруктове) пюре.
Калорійність яблучної пастили становить 294 ккал на 100 г продукту.
Пастила яблучна містить у своєму складі велику кількість корисних речовин. У ній багато такого мікроелемента, як залізо, необхідне організму для повноцінної роботи серцево-судинної системи (calorizator). Регулярне вживання продуктів, багатих на залізо сприяє нормалізації процесу кровотворення, збільшенню рівня гемоглобіну.
Крім заліза, пастилі містяться хімічні елементи: калій, кальцій, магній, цинк, йод, фосфор, і навіть вітаміни: А, З, групи У.
Пектин, що входить до складу яблучної пастили, приводить у норму процес обміну речовин та виконує функцію очищення організму від шкідливих речовин (наприклад, важких металів).
З поширенням моди на здоровий спосіб життя та харчування, все більшої популярності набувають натуральні органічні продукти. Тому багато хто зацікавився, що таке пастила, з чого її роблять, у чому користь таких ласощів і як правильно вибрати його в магазині. У нашій статті ми прояснимо всі ці питання.
Пастила – це корисна та смачна насолода, яку готують з яблучного, фруктового або ягідного пюре, меду та яєчних білків. Іноді до оригінального рецепту додають горіхи, насіння, сухофрукти та цукати.
Пастила запікається при низькій температурі, завдяки чому зберігає більшу частину корисних елементів. Якісні ласощі надають позитивний вплив на організм, проте потрібно враховувати, що більшість виробників додає в пастилу штучні добавки та велику кількість цукру.
Користь та шкода пастили з яблук без цукру
Таке частування є дуже корисним. Пастила швидко вгамовує почуття голоду і виводить з організму токсини. Ласощі покращують самопочуття при інфекційних захворюваннях. Крім того, яблучна пастила без додавання цукру має такі цілющі властивості:
- нормалізує кровообіг;
- зменшує знос печінки;
- підвищує гостроту зору;
- покращує стан волосся та нігтів;
- підвищує еластичність шкіри;
- стабілізує роботу кишківника;
- зміцнює імунну систему;
- перешкоджає виникненню карієсу та відбілює зубну емаль;
- покращує апетит;
- прискорює регенерацію тканин;
- послаблює запальні процеси в організмі;
- уповільнює ріст ракових клітин;
- покращує настрій та надає енергії;
- підвищує витривалість;
- покращує обмін речовин;
- сприяє схуднення;
- підвищує засвоюваність заліза;
- нормалізує водно-сольовий баланс, перешкоджаючи утворенню набряків.
Цей продукт попереджає розвиток онкологічних захворювань, а також стабілізує роботу серцево-судинної системи. Пастила з яблук підвищує еластичність серцевого м'яза та судин, знижує рівень холестерину. Також вона зменшує негативний вплив стресу на здоров'я.
Відмовитися від вживання такої пастили доведеться при гастриті та виразковій хворобі, оскільки продукт дратує слизові оболонки шлунка та кишечника. Крім того, ласощі протипоказані при панкреатиті. Зловживання цим солодким може призвести до здуття живота та метеоризму.
В інтернет-магазині Lisosad Ви можете придбати пастилу на любий смак, з найбільш цікавими комбінаціями смаків.